Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

niedziela, 5 października 2014

KARKÓWKA W SOSIE CEBULOWYM I KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI

Jakie to wszystko pyszne!
Syte, zdrowe, kolorowe!
Mięso delikatne, kruche, soczyste a kasza sypka, lekka otoczona chrupkimi warzywami.

Idealne danie na rodzinny obiad, wypróbujcie koniecznie!



Składniki na duszoną karkówkę w sosie cebulowym:

1 kg karkówki
4 duże cebule
oliwa z oliwek, najlepiej czosnkowa, ale zwykła też może być, wtedy dodajcie czosnek (3 ząbki) posiekany drobno, gdy będziecie szklić cebulę
2 liście laurowe
ziele angielskie
500ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
4 łyżki mąki

Mięso dokładnie myjemy, kroimy na plastry o grubości 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do garnka z podgrzaną oliwą, dusimy do miękkości, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i resztę mąki. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso i dusimy na małym ogniu ok godziny. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Kasza gryczana z warzywami:

1,5 szklanki kaszy gryczanej (opłukanej)
1 duża marchewka
2 cebule
papryka czerwona, zielona, żółta
2 łyżki dobrego masła
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskie
3 kulki jałowca
2 szklanki bulionu warzywnego

Masło rozpuszczamy na gorącej patelni, użyłam woka.
Wrzucamy pokrojoną w paski cebulkę. Smażymy, aż będzie miękka.
Dodajemy skrojoną w kostkę marchewkę.
Następnie wrzucamy kaszę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec (rozkruszony). Chwilę smażymy, podlewamy bulionem. Dusimy kaszę do miękkości, na koniec dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
Smażymy ok minuty, by papryka była chrupiąca a nie miękka.

Smacznego!

4 komentarze: