Lekkie, delikatne babeczki z owocami - tutaj borówka i pyszna kruszonka.
Przepis bardzo prosty, wystarczy lekko zamieszać mikserem i gotowe :)
Nie musimy wyrabiać ciasta, świetny przepis, na pewno wypróbuję z innymi owocami.
Pachną wspaniale, smakują przepysznie, spróbujcie!
INSPIRACJA: Mała Cukierenka
Składniki:
35g drożdży
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki
pół szklanki oleju
2 jaja
250g borówek
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, mąkę, mieszamy.
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Dodajemy jaja, mąkę, cukier, olej - mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy do foremek na muffiny (smarujemy masłem, oprószamy mąką) lub do foremek silikonowych. Nakładamy do połowy foremek, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do napuszenia.
Na każdą babeczkę układamy owoce i kruszonkę.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 170stopni.
Studzimy w foremkach.
Pychota!
Mega apetyczne!! i świetny pomysł z foremkami.
OdpowiedzUsuńwow, cudnie wyszły!
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń