Gotowe już z kaszą jaglaną, gryczaną, wszystkie z dodatkiem grzybów: pieczarek i suszonych borowików.
Dla mnie lepsze jednak TE, z kaszą jaglaną (przepis tutaj).
Składniki:
1 paczka kaszy gryczanej
2 cebule
300g pieczarek
2 garście suszonych leśnych grzybów
1 żółtko
sól, pieprz czarny grubo mielony, pieprz ziołowy
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut.
Pieczarki czyścimy, kroimy w ćwiartki. Cebulkę również kroimy, ale w paski, smażymy razem z pieczarkami na oleju aż zmiękną, solimy, pieprzymy. Dodajemy podgotowane grzyby, dusimy aż wyparuje woda. Mielimy lub siekamy w blenderze. Na koniec dodajemy żółtko.
PRZEPIS NA CIASTO TUTAJ.
Formujemy pierożki, gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od momentu aż wypłyną.
Możemy zamrozić, ale tuż po ugotowaniu hartujemy je zimną wodą, wtedy się nie skleją.
SMACZNEGO :)
O mamuńciu jakie ładne ja też chce tak naumieć.
OdpowiedzUsuńTo dawaj na szkolenie, dziś Kinię uczyłam, pięknie jej szło :)
UsuńJejku, Kama, normalnie mnie dołujesz, już na święta robisz i mrozisz; też tak myślałam zrobić ... a właściwie co przeszkadza, żeby zrobić pierogi za kilka dni? przecież potem nie będę musiała stawać na rzęsach; no i koniecznie muszę nauczyć się tej uroczej falbanki; pozdrawiam Cię serdecznie, moja Ty Inspiracjo Kuchenna, bardzo często korzystam z Twoich przepisów, pa!
OdpowiedzUsuńDomownicy już dopominają się o pierogi z kaszy gryczanej, ostatnio Okrasa robił z nadzieniem z rydzów, myśliśz, że to dobre? mam sporo zamrożonych.
Marysiu, jeszcze wcześnie, na pewno zdążysz :)
UsuńFalbanka to naprawdę nic trudnego, popatrz filmiki w necie, zdolniacha z Ciebie, uda Ci się :)
A rydzy nigdy nie próbowałam, słyszałam, że są przepyszne, więc się nie zastanawiaj, tylko rób :)
I daj znać jak smakowało :)
I couldn't resist commenting. Very well written!
OdpowiedzUsuńAlso visit my site - ranking odchudzanie