Przepis podejrzałam na tym fantastycznym blogu:
BYĆ ZDROWYM I SZCZĘŚLIWYM
Bardzo prosta metoda na zrobienie pysznego domowego białego sera.
Nie myślałam, że będzie tak pyszny!
Delikatny, kruchy, lekki i taki świeży :)
Spróbowałam ociupinkę, resztę mąż zjadł z brzoskwiniami :)
Składniki:
1 litr mleka (najlepsze oczywiście prosto od krowy, ale to ze sklepu również jest dobre)
3 łyżki soku z cytryny
Mleko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo dodajemy sok, najlepiej po łyżce. Mleko zacznie się ścinać. Gotujemy tak 2-3 minutki aż pojawią się "farfocle" ;)
Studzimy. Ser odciskamy na gazie, serwatki nie wyrzucamy, nie! Doskonale nada się na zakwas do żuru :) ser obciążamy i zostawiamy na 3-4 godziny.
Idealny!
U Niny znajdziecie również przepis na zakwas z pozostałej serwatki.
Smacznego :)
Myślałam, że kartonowe uhate bez flory bakteryjnej do niczego się nie nadaje, tylko do kawy :)
OdpowiedzUsuńA widzisz no, nadaje się! Chociaż ja uhate omijam szerokim łukiem.
OdpowiedzUsuńMam w planach podpytać sąsiada o swojskie mleko, ma trochę krów, może sprzeda? ;)
Koniecznie podpytaj! :))
UsuńMy dostajemy od cioci z gospodarstwa...
Rzeczywiście różnica jest spora. :))
Prawda jest taka że nic nie zastąpi domowego sera:) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że cię to nie urazi ale to nie jest ser, tylko ścięte białko kwasem. Ser to naturalny produkt z bakteriami kwasów mlekowych. Oczywiście taki serek jest smaczny ale czy naturalny ?
OdpowiedzUsuńTo poproszę przepis na naturalny ser, chętnie wykorzystam! :)
UsuńPewnie, ze mozna nazwać "ser" w cudzyslowiu!:) Ale jest jak najbardziej naturalny:) Sprawdzilam! Niestety, my , ktorych los rzucil do miasta MUSIMY sobie zastepowac pewne produkty, ktore na wioskach sa norma...
Usuńzależy jakiego mleka użyjesz, jeśli krowiego to wystarczy wlać mleko do garnka kamionkowego. Pozostawić na 4 dni w pomieszczeniu o temperaturze 20 stopni. W trakcie sprawdzać jak się zachowuje śmietana i gdy będzie żółknąć ściągać ją delikatnie z wierzchu by nie zaszła pleśnią. Gdy mleko będzie już zsiadłe i gęste delikatnie chochlą przelać do garnka i ustawić na mały gaz, ma się długo ale powoli podgrzewać. Jeśli będziesz mieszać to delikatnie by nie naruszyć struktury białka. następnie delikatnie przeleć na sitko ( wcześniej wyłóż je pieluchą tetrową wyparzoną) i poczekać jak odcieknie. Pieluszkę wraz z serem najlepiej zawiesić by spokojnie serwatka przez noc odciekła. Jeśli użyjesz koziego wpierw musisz mleko w kamionkowym garnku zaszczepić bakteriami np. naturalnym jogurtem czy śmietaną z kulturami bakterii. Ponieważ kozie mleko nie posiada naturalnym bakterii tego rodzaju by mogło się zsiąść.
OdpowiedzUsuńMoja mama tak robi twaróg z świeżego mleka. Pyszny jest.
Usuńrobiłam domowy ser i też jestem zachwycona! fantastycznie smakuje , a ja lubię dodatkowo polać miodkiem:)
OdpowiedzUsuńMarzy mi sie dostep do swiezego mleczka... Monia, "serek" jest naturalny jak najbardziej:) Uwierz, ze zawsze dokladnie wszystko sprawdzam, analizuje, szpieguje zanim wprowadze w zycie:) Tak jak wczesniej napisalam, musimy sobie jakos w miescie radzic...
OdpowiedzUsuńJedno jest pewne, na pewno jest lepszy i zdrowszy niż ten kupny! :))
UsuńKama! Dziekuje... :)
OdpowiedzUsuńA czy z tego serka mozna zrobic sernik?
OdpowiedzUsuńMleko scinane kwasem cytrynowym daje PANIR, pochodzi z kuchni indyjskiej.
OdpowiedzUsuń