Ta sałatka po prostu jest przepyszna!
Zrobisz ją w 15 minut a smaki połączone w niej na pewno Cię zachwycą.
Delikatny łosoś, słodkie i chrupkie winogrona, prażone orzechy włoskie i orzezwiający ser z niebieską pleśnią. Dressing połączy wszystko w lekko słodko kwaśnym aromacie.
Po prostu pychota!
Inspiracja: Pyszne 25, Anna Starmach
Składniki:
300g łososia
2 łyżki orzechów włoskich
mała kiść winogron, ciemnych
50g sera z niebieską pleśnią
ulubiona sałata
Dressing:
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, tymianek
Wszystkie składniki mieszamy razem, odstawiamy.
Łososia solimy, pieprzymy, kroimy na połowę.
Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek (niewiele)
Smażymy skórką do dołu około 3 minut.
Przewracamy na drugą stronę i tak smażymy jeszcze minutę.
Orzechy smażymy chwilkę na suchej patelni, będą super chrupkie.
Na talerz wykładamy sałatę, winogrona, orzechy, łososia, polewamy sosem i obsypujemy serem.
Smacznego!
Polecam również wersję zamiast łososia kawałki smażonego kurczaka :) a dip robię z miodem, jogurtem naturalnym, majonezem, łyżeczką musztardy no i oczywiście pieprz i sól. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKamciu wygląda bardzo smacznie ,trzeba zaserwować gościom w najbliższym czasie,zawsze nie wiem jaki ten niebieski wybrac hm.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń