Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

czwartek, 28 maja 2015

KURCZAK Z IMBIREM, CHILLI I KOLENDRĄ

Proste w wykonaniu danie, które smakuje obłędnie :)
Imbir chrupie bosko i nadaje taki aromat, że trudno się oprzeć, by wziąć dokładkę.
Kurczak jest mięciutki, soczysty, musicie spróbować!

Inspiracja: Gordon Ramsay


Składniki:

pierś kurczaka, 300g
duża cebula
2 cm imbiru, obranego ze skórki
4 ząbki czosnku
1 papryczka chilli, lub 3/4 łyżeczki w proszku
kolendra w ziarnach 6szt
szczypta nasion kminku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka masła
sok z cytryny
1 łyżka kurkumy

Kurczaka kroimy w cieniutkie paseczki.
Dodajemy posiekany w cienkie plasterki imbir, w ząbki czosnku i sok z połowy cytryny.
Marynujemy kurczaka.

Ziarenka kolendry oraz kminu podrzewamy chwilkę na patelni, tak by puściły aromat.
Wrzucamy do kurczaka, dodajemy jogurt, kurkumę, sól, pieprz. Jeszcze chwilę marynujemy.

Obieramy cebulę, kroimy w paski.
Imbir, czosnek kroimy w cienkie paski a papryczkę rozcinamy, wyjmujemy nasionka (chyba, że lubicie bardzo ostre dania, wtedy nasionka zostawcie) i również kroimy w cienkie paseczki.
Oliwę rozgrzewamy na patelni.
Dodajemy cebulę, czosnek, imbir, papryczkę, smażymy do miękkości.
Wrzucamy koncentrat pomidorowy, masło i wrzucamy kurczaka.
Smażymy do miękkości.
Na koniec obsypujemy świeżymy liśćmi kolendry.

Uczta dla podniebienia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz