Prosty, klasyczny deser.
Kto nie lubi?
Kruche ciasteczko wypełnione słodką czekoladą :)
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki krupczatki
1 jajo
2 żółtka
250g masła
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
Składniki dokładnie łączymy, ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie, ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Wałkujemy ciasto, wykrawamy koła i nakładamy do foremek (u mnie silikonowe).
Pieczemy 20minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.
Krem czekoladowy*:
100ml śmietany kremówki 36%
100g czekolady mlecznej
łyżka masła
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy masło, czekoladę, roztapiamy.
Wykładamy do ciasteczek, wstawiamy do lodówki na pół godziny, by krem lekko zastygł.
* proporcje kremu podane są na połowę ciasta.
Smacznego :)
urocze małe słodkości!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię są pyszne i eleganckie
OdpowiedzUsuńmniamniuśne !
OdpowiedzUsuńJak zwykle, u Ciebie, ślinka cieknie:) Ja lubię też takie babeczki z masą kajmakową.:)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuje! :)
OdpowiedzUsuń