Ostatnia wyprawa na grzyby do Puszczy Piskiej udana!
Zebrałam głównie kołpaki, ale trafiały się również piękne podgrzybki :)
Prym jednak wiodą duszone z cebulką i ze śmietaną :)
Należy je dokładnie umyć, oczyścić, wrzucić na patelnię bez oleju ani wody, gdyż mają w sobie tyle wody, że minimum 40 minut dusimy je najpierw, by odparowała.
Gdy woda odparuje dodajemy masło, skrojona cebulkę, solimy, pieprzymy. Dusimy na małym ogniu jakieś 15 minut :)
Doskonały sos do mięs, klusek śląskich, które to robiłam w zeszły weekend ;)
A lada dzień znowu idę w las!
Piękny ten las...
OdpowiedzUsuńA grzyby wyglądają przepysznie! :)
Piękny :)
UsuńGrzybki naprawdę przepyszne, aż wstyd, że dopiero teraz spróbowałam w takiej postaci :)
Nie wiem, czy Wiesz, że w wielu regionach Polski kołpaki są w ogóle nie znane i traktowane jako grzyby niejadalne. Mnie to cieszy, bo np. w okolichach Iławy, u moich rodziców nikt ich nie zbiera i wszystko zostaje dla nas ;-) Zazdroszczę Ci zbierania grzybów i chodzenia po lesie ;-)
OdpowiedzUsuńWiem! My kiedyś ich nie zbieraliśmy :) są jak dla mnie doskonałe, idealne do octu a w śmietanie.. przepyszne :)
Usuńoch zazdroszczę;) ja to tylko pieczarki w sklepie umiem znaleźć ;))
OdpowiedzUsuńKiedyś rozpoznawałam tylko kurki i maślaki ;)
UsuńZnamy kołpaczki i u nas, to smaczne, mięsiste grzyby; nie przepadam za marynowanymi grzybkami, ale w sosie śmietanowym pochłonę wszystko; zaraz odpiszę sobie przepis na drożdżowe ciasto, upiekę je przy okazji pieczenia chleba w piecu; Kamo, czy mogę prosić Cię raz jeszcze o kluczyk do swojego bloga? nie potrafię odnaleźć go w poczcie; serdeczności ślę.
OdpowiedzUsuńOj w śmietanie są rewelacyjne!
UsuńWysłałam maila odnośnie wejścia na blog, udało się?
Pozdrowienia :)
nie lubię grzybów, ale zdjęcia aż pachną :P
OdpowiedzUsuńładnie pachną, prawda? ;)
UsuńHej,
OdpowiedzUsuńgrzybki wyglądają apetycznie :)
Kurcze nawet nie wiedziałam, że istnieją takie grzybki jak kołpaki.
Mi to one wygladają na niejadalne dlatego pewnie w lesie mijam ich sporo a nawet nie zwracam na nie uwagi :)
Kurcze... kołpaki...hmmm człowiek uczy sie całe życie hehehe :) :) :)
Pozdrawiam
Kasia
http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/
Tak, jest ich ogromna ilość w lesie :) nie wszyscy zbierają ;) w sumie dobrze, więcej dla nas haha
UsuńW sosie śmietanowym, ale nigdzie nie ma mowy o śmietanie. W którym momencie ją dodać i w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńŚmietankę dodajemy wg uznania :-) jeśli chcesz lekko zabielić dodaj łyżkę jeśli na bogato to i ze 3 :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie to najlepsze grzybki
OdpowiedzUsuń