Jeśli lubicie kwaśny, intensywny smak zup, pieprznej, treściwej to propozycja dla Was :)
Pyszny szczaw, zebrany z własnego ogródka, ziemniaczki, marchewka, por, również "swoje", boskie jajo i gotowe. Wiem, że nie wszyscy jadają tę zupę, nie którzy mylą szpinakową właśnie ze szczawiową, lecz szpinak nie odda tego smaku, bo zwyczajnie nie jest kwaśny :) Pamiętam jak jeździliśmy z rodzicami w wakacje do drewnianego domku nad jeziorem. W lesie zbieraliśmy szczaw i mama gotowała tę właśnie zupkę.. pychota..
Aby zrobić taką zupkę, potrzebny nam jest oczywiście szczaw.
I tutaj jest duży problem z kupieniem dobrego szczawiu w sklepie. Te w słojach, mielone są niestety z ogonkami co powoduje, że po ugotowaniu pływają nam w zupie "nitki" - nie jadalne. Tutaj podaję przepis jak zrobić koncentrat szczawiowy w swojej kuchni :) jest doskonały!
Do gotowego bulionu wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Potem dodajemy szczaw (doskonały również jest świeży, pokrojony drobno w paseczki) i zaprawiamy śmietaną. Na koniec jajo ugotowane na twardo, sól, pieprz i gotowa!
U mnie dziś wszyscy zajadali w ciszy, co oznacza, że smakowało ;)
Smacznego :)
Pyszna jest zupa szczawiowa, ale latem :)
OdpowiedzUsuńA po przepis na koncentrat szczawiowy zajrzę, bo szukam dobrego sposobu przetrzymania go wraz ze smakiem na zimowe dni:)
A nam smakuje nie zależnie od pory roku :)
OdpowiedzUsuńzamiast szczawiu polecam mrożony szpinak. smakuje praktycznie tak samo jak zupa szczawiowa ale jest o wiele zdrowsza
OdpowiedzUsuńhttp://coccinellefou.blogspot.co.uk/
Jak dla mnie szczaw jest smaczniejszy, bo ma kwaśny smak a szpinak jest mdły. A szczawiowa słynie z kwaśnego smaku :)
OdpowiedzUsuńTo warto wycisnac odrobine soku ze swiezej cytryny i smakuje bardzo dobrze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń