Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

niedziela, 29 marca 2015

DEVIL'S CAKE

Bardzo czekoladowy tort.
Chyba bardziej czekoladowy być nie może ;) chociaż w przepisie ani grama czekolady :)
Ciasto nie za ciężkie, bardzo aromatyczne, wilgotne, mniam :)
Przygotowanie zajmuje nie wiele czasu, blaty można upiec dwa osobno, lub jeden duży a potem przekroić.

Warto spróbować!

Inspiracja: Moje Wypieki



Składniki:

2 jaja
110g miękkiego masła
50g kakao + pół szklanki wody
pół szklanki maślanki + pół szklanki wody
200g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
120g białego cukru
200g cukru jasnego brązowego (warto dać mniej, gdyż ciasto jest moim zdaniem trochę za słodkie)

Do przełożenia blatów:
750ml śmietany kremówki 40%
2 łyżki cukru pudru

Świeże owoce.

Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą, solą.
Maślankę mieszamy z wodą.
Kakao rozpuszczamy w ciepłej wodzie tak, aby nie było grudek, odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.
Dodajemy powoli cukier, miksujemy.
Następnie powoli wlewamy rozkłócone jaja.
Mieszamy około 2 minut.
Dodajemy kakao.
Na koniec dodajemy mąkę, mieszając na zmianę z maślanką. Łyżka po łyżce.

Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę o rozmiarze 21-23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Możemy upiec 2 blaty w 2 tortownicach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40minut do tzw. suchego patyczka.

Gotowe blaty studzimy.

Śmietanę, najlepiej dobrze schłodzoną, ubijamy na lekko sztywną masę. Dodajemy cukier puder.

Przekładamy kremem blaty. Układamy owoce.

Pyszne było!

środa, 18 marca 2015

ŁOSOŚ PIECZONY ZE SZPINAKIEM, 3 SERAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Ależ to smakuje!
Pięknie się prezentuje, przygotowałam na uroczystą kolację i miałam rację, smakowało :)
Danie bardzo proste w wykonaniu, uwierzcie, raz, dwa i macie doskonale upieczonego, kruchego łososia, otulonego w pierzynkę ze szpinaku, serów: feta, mascarpone i parmezanu oraz ciasta francuskiego.

Pyszne!



Składniki:

800g surowego łososia
500g szpinaku, może być mrożony
1 łyżka serka mascarpone
1 opakowanie sera feta, 150g
150g parmezanu, najlepiej startego
łyżka masła
sól, pieprz
2 opakowania ciast francuskiego
1 rozkłócone jajo

Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem. Odkładamy na 15 minut do lodówki.

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy szpinak, dusimy aż będzie miękki, dodajemy sery.
Smakujemy, jeśli jest za mało słone, pieprzne, doprawiamy. Powinno być w sam raz, gdyż feta jest słona a parmezan pikantny, ale wiadomo jak to ze smakami :)

Na arkusz ciasta francuskiego wykładamy część nadzienia szpinakowego. Układamy na nim rybę i na wierzchu układamy również szpinak. Zawijamy wszystko w rulonik. Smarujemy jajem, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.

Podajemy z sosem czosnkowym tutaj PRZEPIS , grzankami z masłem ziołowym oraz ulubioną sałatką. U mnie była to bardzo wiosenna sałatka z kalarepką, marchewką, sałatą, rzodkiewką, szczypiorkiem tutaj PRZEPIS.

Smacznego!

niedziela, 15 marca 2015

PAVLOVA Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

Beza Pavlovej to chyba najdelikatniejsze ciasto jakie kiedykolwiek próbowałam.
Jest... przepyszna, krucha, rozpływa się w ustach!
Dodałam tylko bitą śmietanę, bez cukru, gdyż sama beza jest słodka a truskawki zwieńczyły efekt :)

Ciasto wygląda pięknie, robi wrażenie na gościach, warto je upiec na ważną uroczystość.





Składniki:

5 białek jaj, muszą mieć temperaturę pokojową
250g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

750ml śmietany kremówki 40%
owoce

Białka jaj ubijamy na sztywną masę.
Dodajemy po 1 łyżce cukru, mieszamy mikserem, kolejno dodajemy cukier aż masa będzie bardzo gęsta i puszysta.
Na koniec dodajemy mąkę i sok.

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy bardzo delikatnie ubitą bezową masę, tutaj wielkość zależy od Was.

Piekarnik musi być nagrzany do temperatury 180 stopni.
Wstawiamy bezę, zapiekamy przez 5 minut.
Następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę przez ok godzinę i 15 minut.
Podglądamy bezę, każdy piekarnik jest inny, musimy uważać, by beza nam się za bardzo nie zarumieniła.

Po upływie czasu pieczenia, studzimy bezę w piekarniku.

Bezę najlepiej upiec dzień przed podaniem.

Bitą śmietanę ubijamy na puszystą masę.
Wykładamy na bezę, układamy owoce.
Dodatkowo oprószyłam owoce wiórkami gorzkiej czekolady, bo truskawki o tej porze niestety nie są jeszcze aż tak słodkie.

Smacznego!