Tego typu ciasteczka moje dzieci zjadają raz dwa.
Najpierw wyjadają marmoladę a potem chrupią ciasteczko :)
Ciasto robimy bardzo szybko, przy użyciu miksera. Gorzej z wyciskaniem masy na blachę. Trzeba mieć sporo siły lub maszynkę do ciastek ;) chyba się w taką zaopatrzę :) wyciskając ciasteczka nałożyłam dwa worki. Udały się smakowicie!
Inspiracja: Moje Wypieki
Składniki:
300g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
100g cukru pudru
2 żółtka
220g masła
twarda marmolada, użyłam truskawkowej
Masło i żółtka powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy na puszystą masę.
Dodajemy cukier, ucieramy na lekką masę.
Następnie żółtka i na końcu mąkę, sól.
Ciasto powinno być gładkie i nieco gęste.
Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyciskamy krążki lub robimy kleksy.
Na środeczku układamy marmoladę.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Szukaj na tym blogu
Obserwatorzy
piątek, 30 stycznia 2015
środa, 28 stycznia 2015
BABECZKI CZEKOLADOWE Z CHILLI
Fajniutkie, bardzo czekoladowe babeczki z dość innym dodatkiem, czyli chilli.
Po skosztowaniu pozostawia delikatny ostry posmak.
Wykonanie to zaledwie chwilka, więc zachęcam do spróbowania.
Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" Ani Starmach.
Składniki:
2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g masła
1,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki chilli, sproszkowanego
Suche składniki mieszamy w misce, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao.
Masło, czekolady rozpuszczamy. Studzimy, dodajemy maślankę, jaja, mieszamy dokładnie.
Składniki suche i mokre mieszamy.
Wykładamy do silikonowych foremek na muffiny lub do formy na muffiny (wyłożonej papilotkami).
Pieczemy 20minut w temperaturze 200stopni.
Smacznego czekoladowego!
Po skosztowaniu pozostawia delikatny ostry posmak.
Wykonanie to zaledwie chwilka, więc zachęcam do spróbowania.
Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" Ani Starmach.
Składniki:
2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g masła
1,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki chilli, sproszkowanego
Suche składniki mieszamy w misce, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao.
Masło, czekolady rozpuszczamy. Studzimy, dodajemy maślankę, jaja, mieszamy dokładnie.
Składniki suche i mokre mieszamy.
Wykładamy do silikonowych foremek na muffiny lub do formy na muffiny (wyłożonej papilotkami).
Pieczemy 20minut w temperaturze 200stopni.
Smacznego czekoladowego!
niedziela, 25 stycznia 2015
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE BARBECUE
Uwielbiamy polędwiczkę wieprzową.
Delikatne, kruche mięsko, które podobno zawsze wychodzi w kuchni :)
Co bardzo ważne: bardzo szybka w przygotowaniu!
Składniki:
400g polędwicy wieprzowej
sól
pieprz
kminek
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek.
Nacinamy wzdłuż, robiąc kieszonkę, dociskamy ręką z każdej strony.
Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na chrupko.
Odkładamy na 5 minut, by mięso odpoczęło.
Sos barbecue:
5 łyżek ketchupu
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki soku jabłkowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka miodu
sól
Wszystko dobrze mieszamy i gotowe.
Mięso smarujemy dokładnie sosem, wkładamy do piekarnika na najwyższy poziom z funkcją grill i podpiekamy 5minut.
Podałam z ryżem i warzywami oraz korniszonami.
Pyszne, spróbujcie koniecznie!
Przepis na tę polędwiczkę podejrzałam w programie "30 minut Jamiego" - J. Oliviera.
Delikatne, kruche mięsko, które podobno zawsze wychodzi w kuchni :)
Co bardzo ważne: bardzo szybka w przygotowaniu!
Składniki:
400g polędwicy wieprzowej
sól
pieprz
kminek
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek.
Nacinamy wzdłuż, robiąc kieszonkę, dociskamy ręką z każdej strony.
Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na chrupko.
Odkładamy na 5 minut, by mięso odpoczęło.
Sos barbecue:
5 łyżek ketchupu
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki soku jabłkowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka miodu
sól
Wszystko dobrze mieszamy i gotowe.
Mięso smarujemy dokładnie sosem, wkładamy do piekarnika na najwyższy poziom z funkcją grill i podpiekamy 5minut.
Podałam z ryżem i warzywami oraz korniszonami.
Pyszne, spróbujcie koniecznie!
Przepis na tę polędwiczkę podejrzałam w programie "30 minut Jamiego" - J. Oliviera.
sobota, 24 stycznia 2015
BABECZKI WANILIOWE Z SERKIEM MASCARPONE I SYROPEM
Babeczki bardzo, ale to bardzo kremowe.
Ciasto treściwe, dość ciężkie a krem... rozkoszny :)
Delikatny, nie za słodki, pyszny.
Wykonanie zajmuje nie całą godzinkę, warto wypróbować :)
Inspiracja: Mała Cukierenka
Składniki na ciasto:
250g mąki pszennej
150g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
15g cukru waniliowego - najlepiej własnej domowej roboty
szczypta soli
160g jogurtu naturalnego
130g miękkiego masła
2 jaja
0,5 łyżeczka sody
0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę.
Dodajemy jedno jajo, ucieramy pół minuty, potem dodajemy kolejne.
Następnie dodajemy jogurt, mieszamy i na końcu mąkę, proszek, sodę, sól.
Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przed 30 minut aż będą rumiane.
Studzimy.
Krem z serka mascarpone i syropem:
500g serka mascarpone
syrop zagęszczony z owoców, może być oczywiście swojski, taki najlepszy.
Użyłam z borówki amerykańskiej.
Skórka otarta z cytryny - pamiętacie, by cytrynę dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
Serek wykładamy do miseczki i rozcieramy łyżką.
Dodajemy 6 łyżek syropu, rozcieramy delikatnie, dodajemy skórkę z cytryny.
Dekorujemy babeczki.
Użyłam rękawa cukierniczego i końcówki z dużą gwiazdką.
U nas już zjedzone ;)
Znaczy, że dobre? :)
Smacznego!
Ciasto treściwe, dość ciężkie a krem... rozkoszny :)
Delikatny, nie za słodki, pyszny.
Wykonanie zajmuje nie całą godzinkę, warto wypróbować :)
Inspiracja: Mała Cukierenka
Składniki na ciasto:
250g mąki pszennej
150g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
15g cukru waniliowego - najlepiej własnej domowej roboty
szczypta soli
160g jogurtu naturalnego
130g miękkiego masła
2 jaja
0,5 łyżeczka sody
0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę.
Dodajemy jedno jajo, ucieramy pół minuty, potem dodajemy kolejne.
Następnie dodajemy jogurt, mieszamy i na końcu mąkę, proszek, sodę, sól.
Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przed 30 minut aż będą rumiane.
Studzimy.
Krem z serka mascarpone i syropem:
500g serka mascarpone
syrop zagęszczony z owoców, może być oczywiście swojski, taki najlepszy.
Użyłam z borówki amerykańskiej.
Skórka otarta z cytryny - pamiętacie, by cytrynę dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
Serek wykładamy do miseczki i rozcieramy łyżką.
Dodajemy 6 łyżek syropu, rozcieramy delikatnie, dodajemy skórkę z cytryny.
Dekorujemy babeczki.
Użyłam rękawa cukierniczego i końcówki z dużą gwiazdką.
U nas już zjedzone ;)
Znaczy, że dobre? :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)