Delikatne, kruche mięsko, które podobno zawsze wychodzi w kuchni :)
Co bardzo ważne: bardzo szybka w przygotowaniu!
Składniki:
400g polędwicy wieprzowej
sól
pieprz
kminek
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek.
Nacinamy wzdłuż, robiąc kieszonkę, dociskamy ręką z każdej strony.
Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na chrupko.
Odkładamy na 5 minut, by mięso odpoczęło.
Sos barbecue:
5 łyżek ketchupu
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki soku jabłkowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka miodu
sól
Wszystko dobrze mieszamy i gotowe.
Mięso smarujemy dokładnie sosem, wkładamy do piekarnika na najwyższy poziom z funkcją grill i podpiekamy 5minut.
Podałam z ryżem i warzywami oraz korniszonami.
Pyszne, spróbujcie koniecznie!
Przepis na tę polędwiczkę podejrzałam w programie "30 minut Jamiego" - J. Oliviera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz