Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

czwartek, 23 stycznia 2014

PIERSI KURCZAKA FASZEROWANE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Delikatny kurczak napakowany po sam wierzch doskonale uduszonym szpinakiem z dodatkiem delikatnego serka ricotta. Sam farsz jest przepyszny i trzeba uważać, by próbując go nie zjeść ;)

Składniki:

500g piersi z kurczaka
250g szpinaku
250g serka ricotta
3 ząbki czosnku
pomidor
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ser mozzarella starty

Mięso myjemy, obsuszamy.
Nacinamy wzdłuż, głęboko, robimy kieszonki. Możemy naciąć dodatkowo w poprzek, wejdzie wtedy więcej farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem.

Szpinak myjemy, siekamy lub rwiemy.
Podgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy czosnek posiekany w kostkę.
Chwilkę smażymy, dodajemy szpinak, dusimy, przyprawiamy obficie solą, pieprzem.
Na koniec dodajemy ser. Smażymy do momentu, aż składniki ładnie się połączą.


Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce, wyłożonym papierem do pieczenia.
Na wierzch układamy gruby plaster pomidora i obsypujemy mozzarellą.
Zapiekamy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Pyszne!

piątek, 17 stycznia 2014

PSTRĄG PIECZONY W MAŚLE CZOSNKOWYM

Przepyszna rybka, delikatne mięsko, idealnie uduszone w maśle z czosnkiem.
Na koniec porządnie podpiekamy, by skórka była chrupka i gotowe!

Składniki:

3 pstrągi
1 duża cytryna
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
150g masła klarowanego

Ryby dokładnie myjemy, suszymy. Nacieramy solą, pieprzem z zewnątrz i w środku. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny, również w środku. Do środka wkładamy po grubym plastrze cytryny.
Masło podgrzewamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Blachę wykładamy folią spożywczą. Układamy rybę, polewamy masłem.
Przykrywamy folią spożywczą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, potem zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze przez 10-15minut.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami lub pieczywem czosnkowym.
Pychota :)

poniedziałek, 13 stycznia 2014

KARKÓWKA Z WARZYWAMI

Spróbowałam tej karkówki na ostatniej imprezie.
Mięsko mięciutkie, soczyste a warzywka.. słodka, chrupka marchewka, pyszny groszek, fasolka szparagowa, kalafior i powiem Wam, że warzywka znikały prędzej z półmiska niż mięsko :)


Składniki:

1kg karkówki
ulubione warzywa, mogą być świeże, ale i też mrożone, u mnie marchewka, kalafior, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, cebulka, czosnek. Ilość tutaj zależy od Was, ale warto dodać sporo :)
sól, pieprz, przyprawa do karkówki Prymat (bez konserwantów)
2 łyżki masła
olej do smażenia

Mięsko dokładnie myjemy. Suszymy, kroimy na plastry, przyprawiamy, odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.
Następnie obsmażamy na chrupko na oleju.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy warzywka, masło, pół szklanki wody.
Przykrywamy naczynie, zapiekamy przez 20minut w temperaturze 180stopni.

Smacznego!

niedziela, 12 stycznia 2014

PORZECZKOWIEC

Wspaniałe ciasto!
Kremowe, delikatne, wilgotne, idealne na tort!

Jeszcze nie raz je upiekę i już mogę powiedzieć, że jest to jedno z moich ulubionych ciast, zaraz po:

RODZYNKOWCU

TORCIE WIŚNIOWYM

TORCIE STRACCIATELLA Z MALINAMI

Lista się wydłuża ;)

Składniki:

Ciasto:
pół szklanki wody
3/4 szklanki oleju
6 łyżek kakao
1 szklanka cukru

Wszystkie składniki włożyć do garnka, zagotować, zamieszać, by cukier się rozpuścił, odstawić do wystygnięcia.

5 jaj - osobno białka i żółtka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier. Potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy wystudzoną mieszankę z wody, oleju, kakao i cukru.

Wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40minut do tzw suchego patyczka.

Studzimy przy otwartym piekarniku.

Gdy ostygnie, ciasto kroimy na 2 placki. Mnie zawsze wychodzą nie równe...

Krem z serka:
500g serka waniliowego (może być twarożek, taki jak do sernika, zmielony 2razy)
200g masła
6 łyżek cukru

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli serek, dokładnie mieszamy, by nie było grudek.

Dodatkowo:
800g dżemu z czarnej porzeczki

Krem z bitej śmietany i mascarpone:
pół litra śmietany 30%
4 pełne łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na koniec serek.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę dżemu.
Na dżem masę z serka.
Potem kolejny blat ciasta, znowu dżem i na górę bitą śmietanę.

Wierzch posypujemy czekoladą mleczną.

PRZEPYSZNE!

piątek, 10 stycznia 2014

BUŁECZKI PSZENNE Z TYMIANKIEM

Gdyby zabrakło Wam pieczywa, lub nabierzecie raptownie ochoty na świeże pachnące bułeczki, te są idealne :) Robimy je w 40 minut i już mamy gorące, aromatyczne, chrupiące bułeczki :)



Składniki na 7 sztuk:

2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru, soli
maślanka lub jogurt naturalny, tyle, ile "przyjmie" ciasto
1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, mieszamy.
Dodajemy tymianek, sól, cukier, mieszamy.
Następnie dodajemy maślankę lub jogurt, tyle, by ciasto było jak gęsta śmietana.

Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed pieczeniem można wysmarować bułki roztrzepanym surowym jajkiem połączonym z odrobiną mleka.


Wczorajsza wątróbka z jabłkiem i te prosto z pieca bułeczki, smakowały wybornie :)

Spróbujcie :)

czwartek, 9 stycznia 2014

WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI I CEBULKĄ

Nie przepadałam za wątróbką, jakoś specjalnie mi nie smakowała.
Twarda, żylasta... ale nie ta!
Spróbowałam u koleżanki. Od razu zmieniłam zdanie ;)

Delikatna, mięciutka, soczysta! Cebulka i jabłka tworzą wspaniały sos.


Składniki:

pół kg wątróbki drobiowej
3 duże cebule
2 duże jabłka
sól, pieprz, majeranek
olej

Wątróbkę dokładnie oczyszczamy z błonek, kroimy w grubsze paski, namaczamy w mleku.
W tym czasie obieramy cebulkę i kroimy w krążki.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy cebulę, dusimy aż będzie miękka.
Odcedzamy wątróbkę, każdy kawałek obtaczamy w mące.
Dodajemy do cebulki, dusimy na małym ogniu ok 20 minut.

Następnie dodajemy jabłka. Dusimy 5 minut i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.
Podajemy z bułeczkami (najlepiej upiec samemu, przepis podam jutro) oraz z kufelkiem zimnego piwka :)

Smacznego!

wtorek, 7 stycznia 2014

ZUPA OGÓRKOWA Z PULPECIKAMI

Kochamy zupy!
Nie ma u nas obiadu, bez gorącej, aromatycznej zupki :)

Ogórkowa, jedna z naszych ulubionych. Dodaję do niej ogórki tarte, własnej roboty.
Przepis na ogórki TUTAJ.

Możemy dodać również te kupne (jednak dla mnie to już nie to samo). Obieramy je wtedy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Zupę ogórkową gotuję z pulpetami, czyli małymi kuleczkami mięsnymi. Pulpety przygotowuję tak samo jak kotlety mielone, tyle, że nie smażę ich wcześniej, tylko gotuję w bulionie razem z warzywami: pietruszką, marchewką, porem, selerem.




Składniki:

bulion warzywny, może być drobiowy lub wołowy
10 pulpetów wielkości orzecha włoskiego
3 duże ziemniaki
ogórki kiszone ok pół kg
sól, pieprz
3 łyżki gęstej śmietany 18%

Do bulionu dodajemy pulpeciki i pokrojone w kostkę ziemniaczki. Ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie. Dodajemy ogórki, gotujemy ok 15minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę.

Smacznego :)

poniedziałek, 6 stycznia 2014

KARKÓWKA PIECZONA DO CHLEBA

To jeden ze smaków mojego domu. Moja mama piecze najpyszniejsze mięsa ;)
Taka karkówka z chrzanem lub ćwikłą smakuje wspaniale :)


Przygotowanie:

1 kg karkówki
4 ząbki czosnku
sól, pieprz lub przyprawa do karkówki (bez konserwantów), np. Prymat
łyżka oliwy

Mięso dokładnie myjemy, suszymy.
Nacieramy olejem, solą, pieprzem, czosnkiem skrojonym w kosteczkę.
Zawijamy w folię i  odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.

Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i tak pieczemy przez godzinę. Naczynie niech będzie zamknięte przez cały czas pieczenia. Od czasu do czasu możemy podlać mięso wytworzonym sosem.
Po upieczeniu niech ostygnie, dopiero potem kroimy.

Smacznego!

niedziela, 5 stycznia 2014

TORT ŚMIETANOWY Z BRZOSKWINIAMI

Bardzo delikatny tort na mięciutkim biszkopcie z lekką bitą śmietaną i brzoskwiniami.
Jeśli lubicie mało słodkie torty, ten będzie idealny!



Składniki:

biszkopt, PRZEPIS TUTAJ
2 puszki brzoskwiń
1 litr śmietany 30%
4 fix'y do śmietany
6 łyżek cukru pudru

Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części.
Brzoskwinie odsączamy na sitku. Połowę kroimy w kostkę, drugą połowę w grubsze paski.

Pół litra schłodzonej śmietany ubijamy, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i 2 fix'y.
Pierwszy krążek ciasta nasączamy sokiem z brzoskwiń. Wykładamy połowę śmietany, układamy gęsto pokrojone w kostkę brzoskwinie. Potem nakładamy kolejny krążek ciasta, znowu śmietana i brzoskwinie. Chłodzimy godzinę.

Kolejne pół litra śmietany ubijamy tak jak poprzednią. Wykańczamy tort.
Na środek wyłożyłam skrojone w drobną kostkę brzoskwinie wymieszane z tężejącą galaretką brzoskwiniową.
4 łyżki galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie - 1/4 szklanki.

Pyszny!


czwartek, 2 stycznia 2014

SAŁATKA CAPRESE

Witajcie w Nowym Roku!
Mam nadzieje, że rozpoczął się wspaniale - tak jak u nas ;) oraz, że będzie tak cudnie do grudnia! :)

Jeszcze raz, wszystkiego dobrego!

Sałatka Caprese gości u nas nie tylko na imprezach. Doskonała latem do mięs z grilla, idealnie pasuje (nam) nawet do jajecznicy :) a na sylwestrowej zabawie cieszyła się największym powodzeniem :)

Włoski rarytas! Uwielbiam!

Składniki:

pomidory
ser mozzarella
sos, można zrobić własny, lub kupić gotowy do sałatek, np. grecki
liście bazylii

Pomidory kroimy w plastry.
Ser również kroimy, ale ciachamy jak lubimy :) w plastry czy w kostkę, nie ma znaczenia.

Układamy pięknie na półmisku i gotowe.
Sos przelewamy do sosjerki, warto zrobić go więcej, gdyż jest pyszny :)

Sos do sałatki:

ocet winny lub sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz, opcjonalnie musztarda

Proporcje to 1 łyżka octu na 3 łyżki oliwy. Dobrze mieszamy, przyprawiamy (można dodać inne przyprawy, np. bazylię). Odstawiamy, by wszystko ładnie się połączyło, ale pamiętamy, by tuż przed użyciem dobrze jeszcze raz wszystko wymieszać.

Gotowe!