Przepis na to ciasto podejrzałam na stronie Moje wypieki.
Lekkie ciasto na delikatnym spodzie, śmietana, nie kremówka, tylko zwykła kwaśna oraz wiśnie.
Szybkie w przygotowaniu i jakie smakowite :)
fot. Kama |
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Masło (zimne) siekamy razem z mąką, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy szybko ciasto.
Dzielimy na 2 części i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do chłodziarki na godzinę. Można też ciasto całkowicie zamrozić, ale potem trudno je zetrzeć.
Składniki na masę śmietanową:
5 białek (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/4 szklanki cukru
1200g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 opakowanie - 40g
Dodatkowo:
400g wiśni, mogą być z kompotu, mrożone, ale muszą być odsączone, bez soku
Blachę o wymiarach 33x20 wykładamy papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, można też użyć młynka do mielenia.
fot. Kama |
fot. Kama |
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier, tak by powstała gęsta, puszysta masa.
Następnie dodajemy budynie i powoli łyżka po łyżce śmietanę (śmietanę mieszamy bardzo powoli, tak by piana nie opadła).
Masę wykładamy na ciasto. Układamy wiśnie, delikatnie, by nie opadły na spód kremu.
fot. Kama |
fot. Kama |
Smacznego!
fot. Kama |
fot. Kama |