Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

sobota, 28 września 2013

ŚMIETANOWIEC Z WIŚNIAMI na kruchym cieście

Witajcie!

Przepis na to ciasto podejrzałam na stronie Moje wypieki.
Lekkie ciasto na delikatnym spodzie, śmietana, nie kremówka, tylko zwykła kwaśna oraz wiśnie.
Szybkie w przygotowaniu i jakie smakowite :)
fot. Kama
 Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Masło (zimne) siekamy razem z mąką, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy szybko ciasto.
Dzielimy na 2 części i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do chłodziarki na godzinę. Można też ciasto całkowicie zamrozić, ale potem trudno je zetrzeć.

Składniki na masę śmietanową:
5 białek (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/4 szklanki cukru
1200g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 opakowanie - 40g

Dodatkowo:
400g wiśni, mogą być z kompotu, mrożone, ale muszą być odsączone, bez soku

Blachę o wymiarach 33x20 wykładamy papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, można też użyć młynka do mielenia.
fot. Kama
fot. Kama
Ubijamy masę śmietankową:
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier, tak by powstała gęsta, puszysta masa.
Następnie dodajemy budynie i powoli łyżka po łyżce śmietanę (śmietanę mieszamy bardzo powoli, tak by piana nie opadła).
Masę wykładamy na ciasto. Układamy wiśnie, delikatnie, by nie opadły na spód kremu.
fot. Kama
Na górę tarkujemy drugą część ciasta.
fot. Kama
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Smacznego!
fot. Kama

fot. Kama


piątek, 27 września 2013

domowa KONSERWA, pyszna i zdrowa

Kupujecie czasem konserwy? Ale takie gdzie nie ma w składzie mega tłuszczu, skór i innego świństwa? My tak, mamy jedną sprawdzoną firmę i podjadamy :)
Ostatnio Stula pisze do mnie wiadomość, że próbowała świetnego mięska ze słoja, domowej roboty, coś jak konserwa właśnie :) oczywiście od razu zrobiła (mamy ten sam "problem", że jak coś nam posmakuje to musimy zaraz to wypróbować) i przysłała mi przepis.

Mięsko jest przepyszne! Mięciutkie, pachnące majerankiem, lubczykiem, pyszne!
fot. Kama


Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej, zmielonej
3 łyżki majeranku
3 łyżki lubczyku lub pietruszki
sól - próbujcie, nie może być mocno słone, ja dałam 1 płaską łyżkę

Mięsko dokładnie mieszamy z przyprawami. Wkładamy do słoi, wypełniamy je do 3/4 wysokości.
fot. Kama
Słoiczki zakręcamy, wstawiamy do gara z wodą i gotujemy godzinę.
Studzimy.
Kolejny raz gotujemy godzinę.
Na górze wytworzy nam się tłuszcz a na dole galaretka.
Smacznego!
fot. Kama

czwartek, 26 września 2013

ZUPA SEROWA z chrupiącymi grzankami z chleba

JESIEŃ.
Pada, wieje i jest tak nie przyjemnie!
Na takie klimaty, najlepsza, gorąca, pyszna zupa!

Przepis znalazłam w najnowszym numerze "Sielskiego życia".

Bulion warzywny, połączony z białym winem, serkiem topionym, cebulką i zaprawiony śmietaną tworzy pyszną zupę serową :) do tego chrupiące grzanki podsmażone na maśle i gotowe :)

fot. Kama
Składniki:
3 szklanki bulionu warzywnego
pół szklanki wina
2 łyżki mąki pszennej
200g serka topionego
1 cebula
50g masła
3/4 szklanki śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
4 kromki chleba

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na masełku.
Dodajemy szklankę bulionu, mąkę, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki, uzupełniamy resztą bulionu. Wywar musi się zagotować. Wlewamy wino i tak gotujemy na malutkim ogniu 10 minut.
Następnie dodajemy serki, gdy się roztopią, dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (3 szczypty).
Z chleba należy odkroić skórkę. Kromki kroimy w małą kostkę i smażymy na maśle na kolor złoty.
fot. Kama

Smacznego!

CHAŁKA TRADYCYJNA na śniadanie

Zamówienie dostałam na chałkę, ale tradycyjną, bez kruszonki :) Wczoraj upiekłam z TEGO PRZEPISU lecz dzieliłam na 2 mniejsze, zrobiłam jedną wielką!
fot. Kama


Przed upieczeniem wysmarowałam ją dokładnie jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Pięknie się zarumieniła :)
fot. Kama

A dziś na śniadanko... dodatek to dżem z aronii, prezent od cioci mojej kochanej, Tereski :***
fot. Kama
Została ociupinka, ciekawe kto ją pierwszy chwyci ;)
  
fot. Kama
Smacznego!

środa, 25 września 2013

ZDROWY SYROP NA KASZEL

Moja inspiracja - znowu NINA :)

Zrobiłam ten syrop jakiś czas temu.
Jak mnie dreszcze ogarniają to biorę łyżeczkę i jakoś tak lepiej ;)

Składniki:
sok z 3 cytryn
3/4 szklanki miodu (naturalnego!)
1/4 szklanki oliwy z oliwek (zmniejsza kaszel i stany zapalne w gardle)

Miód, sok z cytryny i oliwę podgrzewamy do połączenia składników.
Przelewamy do słoiczka, zakręcamy.
W lodówce możemy przechowywać do 3 miesięcy a w temperaturze pokojowej 1,5 miesiąca.


fot. Kama
Na zdrowie!
Pozdrowienia :)

ZUPA GRZYBOWA Z MAŚLACZKÓW

Nadal u nas grzybowo, rządzą maślaczki i koźlaczki :)

Zupa grzybowa, jak dla mnie najlepsza właśnie z maślaków.
Na bulionie z żeberek z dużą ilością warzyw: marchewką, selerem, porem, pietruszką, ziemniakami.
Z aromatycznym jałowcem, koperkiem i zaprawiona gęstą śmietaną.

To jest to!

fot. Kama
Gotujemy wywar z mięska i warzyw.
1kg żeberek wieprzowych
2 duże marchewki
1 duży seler
1 duży por
2 duże pietruszki
4 ziarna jałowca
3 łyżki posiekanego koperku
Gdy mięsko będzie mięciutkie, dodajemy pół kg oczyszczonych maślaków.
Dodajemy 3 duże ziemniaki skrojone w kostkę, gotujemy ok pół godziny.
Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną.

Smacznego!

Akcja na Durszlaku:

wtorek, 24 września 2013

zdrowy, domowy, biały ser

Przepis podejrzałam na tym fantastycznym blogu:

BYĆ ZDROWYM I SZCZĘŚLIWYM

Bardzo prosta metoda na zrobienie pysznego domowego białego sera.
Nie myślałam, że będzie tak pyszny!
Delikatny, kruchy, lekki i taki świeży :)
Spróbowałam ociupinkę, resztę mąż zjadł z brzoskwiniami :)

Składniki:
1 litr mleka (najlepsze oczywiście prosto od krowy, ale to ze sklepu również jest dobre)
3 łyżki soku z cytryny

Mleko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo dodajemy sok, najlepiej po łyżce. Mleko zacznie się ścinać. Gotujemy tak 2-3 minutki aż pojawią się "farfocle" ;)

Studzimy. Ser odciskamy na gazie, serwatki nie wyrzucamy, nie! Doskonale nada się na zakwas do żuru :) ser obciążamy i zostawiamy na 3-4 godziny.

Idealny!
U Niny znajdziecie również przepis na zakwas z pozostałej serwatki.
Smacznego :)

KONKURS z okazji 2 lat blogowania

Cześć!

Kolejny rok blogowania za mną :)
Milusio spędziliśmy razem te 2 lata i z tej okazji zapraszam Was na konkurs, czy jak kto woli candy ;)

Do zdobycia będzie....

niespodzianka!

Tak, piękny lniany worek (wykonany ręcznie przez moją kochaną Stulę :***) a w nim.... słodkie, kwaśne, aromatyczne, praktyczne - nie powiem co :))))

Kto ma ochotę niech się pisze, zapraszam!

Wystarczy.....
- wpisać się pod tym postem - bardzo proszę osoby anonimowe o podpisanie się :)

- jeśli chcecie zaobserwujcie mojego bloga, jeśli nie macie na to ochoty - luz - nie mam ciśnienia na "lajkowanie" ;) wystarczy mi, że jesteście obok :) to samo dotyczy banerka ;)

- konkurs trwa od dziś, czyli 24.09.2013 do 15.10.2013

- dzieciaki wylosują szczęśliwego zwycięzcę do którego pojedzie woreczek niespodzianeczek :)

fot. Kama

Jeszcze raz wielkie dzięki za te 2 lata!
Dziękuję, że zaglądacie, zostawiacie miłe słowo :)
Pozdrowienia!
fot. Kama

poniedziałek, 23 września 2013

kurki w jajecznicy

Witajcie :)

Sezon na grzybki trwa. Od kilku dni, codziennie, czyszczę, smażę, gotuję i pakuję w słoje grzyby.
Nigdy nie próbowałam jajecznicy z kurkami, muszę przyznać, że jest rewelacyjna!
Grzyby uduszone na masełku z dodatkiem cebulki, zalane jajami... to jest to! :)

Składniki:
200g kurek
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
jaja

Grzybki oczywiście czyścimy, myjemy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy kurki, cebulkę, dusimy do miękkości, jakieś 10-15 minut. Dodajemy jaja, mieszamy do ścięcia jaj, przyprawiamy solą, pieprzem.

Smacznego!

Akcja Durszlaka:

sobota, 21 września 2013

szarlotka z pyszną bezą w tartaletkach

Witajcie!

Przepis podejrzałam z kuchni Karmel :) troszeczkę go zmodyfikowałam ;)
Szarlotka na kruchym cieście, pyszne, dość spore kawałki jabłek okraszone cynamonem a na szczycie chrupiąca, słodziutka beza!
Fot. Kama

Przepis na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej w tym 1 szklanka mąki krupczatki
200g masła
5 żółtek
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło kroimy w plastry, dodajemy cukier i żółtka i zagniatamy energicznie ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę.

W tym czasie obieramy 1kg jabłek, kroimy je na plastry i obsmażamy chwilę z dodatkiem cynamonu i cukru. Użyłam 2 łyżek cukru i 1 łyżeczki cynamonu.
fot. Kama
Foremki tartaletek smarujemy grubo masłem i lekko obsypujemy mąką.
fot. Kama

foto: Kama

Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Należy je rozwałkować.
Wykrawamy foremką koła, następnie przekładamy do tartaletek. Boki foremek również należy wyłożyć ciastem.
foto: Kama

foto: Kama
Ciasto nakłuwamy widelczykiem. Zostało mi trochę ciasta, więc wykorzystałam foremki silikonowe ;)
foto: Kama
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego pieca - 180 stopni - pieczemy 20minut aż lekko się zarumienią.
foto: Kama
Ciepłe ciasto obsypujemy bułką tartą, by wchłonęły wilgoć z jabłek.

Przygotowujemy bezę:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 szczypta soli
Ubijamy białka z solą na sztywną piankę. Powoli dodajemy cukier, ubijamy aż będzie bardzo sztywna.

Na podpieczone blaty wykładamy jabłka.
foto: Kama

foto: Kama

foto: Kama
Na wierzch układamy pianę :)
foto: Kama
Podpiekamy w piecu ok 20minut w temp. 150 st. Pilnujcie, by się nie przypaliło. Beza ma być chrupka :)
foto: Kama

foto: Kama

foto: Kama

foto: Kama

foto: Kama
SMACZNEGO!
Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku :)

środa, 18 września 2013

sos maślaczkowy z koperkiem, pierś kurczaka i penne

Witajcie!

Sezon grzybowy w pełni, wpadły mi do miseczki maślaczki, więc od razu widziałam je uduszone na masełku z cebulką, koperkiem i śmietanką ;) do tego mięciutka pierś z kurczaka, wcześniej grillowana, makaron penne i obiad gotowy :)
Składniki:
pół piersi z kurczaka
pół kg maślaków
2 cebule
200g makaronu penne
3 łyżki śmietany
sól, pieprz, jałowiec, koperek, liść laurowy, gałka muszkatołowa

Mięso kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy na złoto na patelni grillowej bez tłuszczu.
Maślaczki czyścimy, myjemy.

Cebulkę kroimy w paski, dusimy na masełku, wrzucamy grzybki, podlewamy wodą, by aż po sam wierzch (robiłam wszystko w woku), solimy, pieprzymy, dodajemy koperek, 4 ziarna jałowca, liść laurowy, ziele angielskie. Dusimy ok 30 minut. Na koniec dodajemy mięsko, gotujemy tak na maluśkim ogniu ok 10 minut, zaprawiamy śmietanką.
Podajemy z ugotowanym makaronem.

Pychota!






poniedziałek, 16 września 2013

tarta ze snickersami na imieniny, moje :)

Witam!
Dziś imieninowo :)
A jak święto to ciasto musi być ;)
To ciasto jest straszliwie słodkie!
Bez pieczenia, ciastka HIT'y lub OREO, kajmak, bita śmietana i batoniki Snickers :)
Ciasto:
300g ciastek czekoladowych Oreo lub Hit
50g masła
50g gorzkiej czekolady

Wszystko miksujemy na gładką masę. Ma mieć konsystencję mokrego piasku.
Wykładamy do formy do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem), średnica 25cm. Formę trzeba wysmarować masłem i wtedy ułożyć pokruszone ciasto.

Chłodzimy.

Masa kremowa:
400g kajmaku
250g serka mascarpone
50g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
2 batoniki Snickers, ok 75g
1,5 szklanki śmietany kremówki 36%

Serek mieszamy mikserem z 200g kajmaku, dodajemy czekoladę. Następnie wrzucamy skrojone w cieniutkie paseczki, ok 3mm, batoniki i mieszamy wszystko łyżką.
Wykładamy na schłodzone ciasto.
Chłodzimy.
Ubijamy śmietanę na puszystą masę. Wykładamy na ciasto. 
Kroimy kolejny batonik w paski i wykładamy na cieście.
Polewamy kajmakiem (ok 3łyżki). Można dać więcej, ale ciasto i tak jest bardzo słodziutkie :)

Ciasto należy dobrze schodzić. Najlepiej przygotować je dobę przed podaniem.
Robiłam dziś, próbowaliśmy po 4 godzinach ;) świetne i MEGA SŁODKIE!

INSPIRACJA

To idę świętować ;)
Pozdrowienia :***