środa, 29 sierpnia 2012

pyszne koreczki słodko kwaśne!

PRZE
PY
SZNE!

Zalewa słodko kwaśna, wydaje mi się, że posmakują każdemu, gdyż nie są za ostre ani za słodkie a z oferowanych składników każdy znajdzie coś dla siebie :)

4 kg ogórków (najlepiej malutkich), jeśli większe kroimy na części, ze skórką
5 papryk, różne kolory, również kroimy, może być większa kostka
cebula (ilość zależy od preferencji smakowych) kroimy w ćwiartki
czosnek, dajemy tyle ile lubimy.

Zalewa:
5 szklanek wody
3 szklanki octu 10%
5 szklanek cukru
ziele angielskie
gorczyca
pieprz, dajemy po garści

Ogórki zasypujemy szklanką soli i zalewamy 9 szklankami wody - odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie zlewamy wodę i wkładamy ogórki do słoi. Następnie dokładamy papryczkę, cebulkę, czosnek. Zalewamy chłodną zalewą. Pasteryzujemy 8 min.

 SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. kurcze... robiłam je parę dni temu...
    pyszne są!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię od 3 dni i powiem, że już mam dość :)

      Usuń
  2. najlepsze te konserwanty ....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaplanowane na jutro, przepis ciut inny, zapewne zmodyfikowany przez jakąś gospodynię, ogórki krojone w plastry, bez obierania.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od wczoraj dodaję jeszcze cukinię ;)
      Również pozdrawiam!

      Usuń